چگونه مهارت خواندن (Reading) خود را در زبان انگلیسی تقویت کنیم؟ / تقویت مهارت ریدینگ در زبان انگلیسی
در مقاله “تقویت مهارت ریدینگ در زبان انگلیسی” به بررسی مهارتهای خواندن، نقش درک مطلب در توسعه مهارتهای سوادآموزی و اقداماتی که میتوانید برای بهبود مجموعه مهارتهای خواندن خود انجام دهید، میپردازیم. با سایت ساعت هفت همراه باشید.
درک مطلب شامل مهارت های مختلفی است که میتواند در تمام جنبه های زندگی نفوذ کند. داشتن توانایی خواندن میتواند شما را قادر سازد تا همه چیزهایی را که میخوانید تفسیر و برای خود و دیگران معنا کنید، و زمانی که به طور مداوم این مهارتها را بهبود میبخشید، قادر خواهید بود توانایی خود را برای برقراری ارتباط موثر از طریق نوشتن توسعه دهید. خواندن به قدری بر کارهایی که انجام میدهیم تأثیر میگذارد که میتواند چه در زندگی شخصی و چه در حرفه کاری مهارتی حیاتی باشد.
به همین دلیل است که روانشناسان بر این باور هستند که اگر نمیتوانید برای بچه های خود دوست پیدا کنید، خواندن را به آنها آموزش دهید. از سوی دیگر محققان معتقد هستند که مهارت خواندن این امکان را برای هر انسانی فراهم میکند که خود را در جایگاه و ذهن آن نویسنده قرار دهد و بتواند بینش وی را درک و تحلیل کند. در قالب یک مثال، تنظیم کردن یک قرار ملاقات با بیل گیتس یا وارن بافت کاری است بسیار دشوار و از جنبه هایی دیگر امکان ناپذیر است، اما وقتی کتاب های آنها را میخوانیم به نوعی انگار آن شخص جلوی ما ایستاده و بدون هیچ هزینه ای برایمان گفتگو می کند.
مهارتهای خواندن چیست؟
مهارتهای خواندن، تواناییهایی هستند که به تلاش فرد در خواندن، درک، تفسیر و رمزگشایی زبان و متون نوشتاری مربوط میشود. مهارتهای خواندن استثنایی میتواند برای جذب و پاسخ به ارتباطات نوشتاری مانند ایمیلها، پیامها، نامهها و سایر پیامهای نوشتاری بسیار مفید باشد. استفاده از مهارتهای خواندن در محل کار نیز میتواند برای اطمینان از ارتباط نوشتاری مؤثر مهم باشد، که منجر به سوءتفاهم کمتر یا درک درست از انتظارات شود. همچنین میتواند شامل چندین جنبه کلیدی باشد که با هم کار میکنند تا مهارتهای سواد کلی را توسعه دهند، از جمله درک، روان، واژگان و استراتژیهایی که به خوانندگان کمک میکنند تا متون را تفسیر و معنا پیدا کنند.
درک مطلب چیست؟
هرگاه صحبت راجع به خواندن میشود تصوری هولناک از مجموعه ای از واژگان، اصطلاحات و ساختارهایِ عجیبِ گرامری در ذهنمان ایجاد میشود. در حالی که درک مطلب به سادگیِ توانایی درک آنچه میخوانید است. چندین عنصر مانند تسلط، توانایی رمزگشایی واژگان ناآشنا و استفاده از سرنخهای متنی برای شناسایی ویژگیهای کلیدی یک متن، همگی میتوانند فاکتورهای مؤثری در خروجی کار باشند.
روش های ضروری مورد نیاز برای درک مطلب
۱. رمزگشایی (Decoding)
رمزگشایی مهارتی است که به توانایی شما برای به زبان آوردن کلماتی که شنیدهاید اما هرگز نوشتار آن واژه را ندیدهاید، متکی است. این مبتنی بر آگاهی واجی است، که توانایی شنیدن صداهای فردی در کلمات و اتصال آن صداها به حروف است. ایجاد ارتباط بین یک حرف یا گروهی از حروف و صداهایی که تولید میکنند، یک گام مهم برای “صدا کردن” یا رمزگشایی کلمات است. از این رو تسلط بر موضوعاتی همچون آواشناسی، ریشه شناسی واژگان و زبان شناسی میتوانند ما را برای دستیابی به درک هرچه بهتر مطلب یاری رساند. در قالب یک مثال اگر بخواهیم این موضوع را روشنتر کنیم، واژه Proceed را در نظر بگیرید. از لحاظ ریشه شناسی “ceed” در فرانسوی قدیم معنای “go” و “Pro” به معنای “Forth” به معنای “جلو، پیش” میدهد. از همین طریق میتوان فهمید که واژه proceed را میتوان ” پیش رفتن، اقدام کردن، حرکت کردن” ترجمهاش کرد.
۲. روانی (Fluency)
“تسلط” به ترکیبی از عوامل مختلف اشاره دارد. از مهمترین آنها بر توانایی شما هنگام خواندن به صورت روان و بدون مکث تمرکز میکند. Fluency همچنین بر توانایی شما برای رمزگشایی سریع واژگان جدید در حین خواندن تمرکز میکند. به عنوان مثال، هنگامی که کودک در خواندن خود مسلطتر میشود، میتواند به سرعت معنی و درک آنچه میخواند را بیابد که به درک متن کمک میکند.
۳. واژگان (Vocabulary)
توانایی رمزگشایی یا تعیین معنای کلمات جدید نیز میتواند بر درک مطلب شما تأثیر بگذارد. هنگامی که بتوانید به سرعت معانی جدید را تفسیر کنید و روابط بین واژگان جدید و اصطلاحات آشنا را شناسایی کنید، میتوانید توانایی خود را در ایجاد فرضیات، شکل دادن به ایدهها و به طور کلی درک بهتر متونی که میخوانید افزایش دهید.
۴. استنتاج (Inference)
استنتاج همچنین یک عنصر کلیدی در درک مطلب است. وقتی استنباط میکنیم، اطلاعاتی را از متون به ایدهها و نظرات خودمان وصل میکنیم که به ما کمک میکند معنای آنچه میخوانیم را شناسایی کنیم. به عنوان مثال، هنگام خواندن مقالهای در مورد پلاستیک در اقیانوسها، ممکن است استنباط کنید که برای کاهش مقدار زبالههای پلاستیکی باید از روش بازیافت استفاده شود. یا زمانی که در کتابی اشاره میشود که حدود دو سوم حیوانات برای یک روز زنده ماندن یک حیوان دیگر را میکشند، اینطور استنباط کنید که هیچ عدالتی در این دنیا نیست و در خصوص تنازع بقا فقط و فقط نفر اول است که زنده میماند. استنباط زمانی اتفاق میافتد که متنی را که میخوانیم هدف و معنای متن به طور ضمنی بیان نشده باشد. علاوه بر این، امکان پیوند ایدهها و استنتاج میتواند به افزایش ماندگاری کمک کند.
۵. حافظه (Retention)
درک مطلب معمولاً به “بخاطر سپردن” آنچه میخوانیم مرتبط است، درک مبتنی بر حفظ اطلاعات است. با تمرین مهارتهای خلاصه نویسی و به خاطر سپردن مطالبی که خواندهاید، میتوانید درک مطلب خود را بیشتر تقویت کنید. به همین دلیل است که یکی از معانی زبان “ایده پردازی” است. بدین معنا که زمانی ما میتوانیم ارتباط درستی با جهان برقرار کنیم که اطلاعات کافی و حتی جامعی از محیط پیرامون خود و موجودات در ذهن خود داشته باشیم.
تقویت مهارت ریدینگ در زبان انگلیسی
چگونه مهارت های ریدینگ خود را تقویت کنیم؟
راههای مختلفی وجود دارد که میتوانید با کمک آنها مهارتهای خواندن خود را بهبود بخشید. ممکن است تندخوانی را تمرین کنید تا تسلط خود را بهبود ببخشید یا هر بار که با واژگان ناآشنا مواجه میشوید، یادداشتبرداری کنید. مراحل زیر همچنین به تشریح کارهایی که میتوانید برای بهبود و توسعه بیشتر مهارتهای خواندن خود انجام دهید کمک میکند. به طور کلی بایید گفت که ریدینگ به نوعی آزمون واژگان می باشد. هرچقدر دامنه واژگان افزایش یابد به قطع یقین درک متن مطلوب تر خواهد شد.
1. هر روز زمانی را برای مطالعه اختصاص دهید. (Study-Time)
یکی از موثرترین راهها برای تقویت مهارتهای خود تمرین و تکرار است. توسعه مهارتهای خواندن در نهایت نیازمند تمرین و تکرار است. پس میتوانید هر روز 10 تا 15 دقیقه را برای خواندن اختصاص دهید. تا زمانی که برای تمرین مهارتهای خواندن خود وقت بگذارید، میتوانید مقالات خبری، داستانی، مجلات و یا هر نوع متنی را بخوانید، حتی برای آزمونهای مهم زبان انگلیسی مثل آیلتس، تاقل و … سایر زبانهای دیگر آماده شوید. نکته بسیار مهمی که باید اشاره شود این است که تکرار در کنار تمرین معجزه میکند. ما بعد از خواندن یک کتاب سریعا به کتاب بعدی مراجعه میکنیم، در حالی که اگر هدف از خواندن کتاب تنها جنبه نمایشی و یا پوز دادن داشته باشد قطعا نتیجه مطلوبی نخواهد داشت، اما اگر هدف به جهت درک مطلب و افزایش آگاهی است باید آن کتاب چندین بار مرور و تکرار شود. از این طریق قادر خواهیم بود که هم سرعت و روانی کار را بالا ببریم و هم با هر بار مطالعه آن کتاب نکات جدید استخراج کنیم و در نهایت به درک عمیقی از آن کتاب برسیم و دنیایی از کلمات و جملات آشنا شویم.
2. اهداف خواندن را تعیین کنید. (Purpose)
شما میتوانید اهداف خواندن را برای خود تعیین کنید تا به شما کمک کند دایره لغات گستردهتری ایجاد کنید، درک عمیقتری از متون مختلف به دست آورید و توانایی خود را در ایجاد ارتباط بین مطالبی که میخوانید و دیدگاهها و ایدههای خود بهبود بخشید. به عنوان مثال، ممکن است هدف خود را برای یادگیری واژگان مختلف مرتبط با یک موضوع اصلی مانند مدیریت کسب و کار، فناوری یا موضوع دیگری که به آن علاقه دارید تعیین کنید. سپس، میتوانید معانی کلمات ناآشنا را بیابید که به ساخت واژگان شما در حین خواندن کمک میکند. همانطور که دایره لغات خود را با کلمات و عبارات سطح بالاتر میسازید، میتوانید سطح دشواری متنهایی را که میخوانید افزایش دهید. یا قصد شرکت در آزمون های زبان انگلیسی از جمله آیلتس یا تافل و … یا سایر زبان های دیگر دارید. در این حالت هدف از خواندن ریدینگها درک کلی متن و تست زنی است. پس در آزمونها نیازی به دانستن یک به یک واژگان و اصطلاحات و … نداریم.
3. پیش نمایش متنهایی که میخوانید. (Skimming and Scanning)
پیش نمایش و اسکن متون میتواند گام دیگری در جهت بهبود مهارتهای خواندن شما باشد. شما میتوانید این استراتژی را با پیش نمایش عناوین، زیرنویسها، سرفصلها و سایر ویژگیهای متن اعمال کنید تا ایدهای از آنچه در مورد آن میخوانید به دست آورید. این میتواند به شما کمک کند تا قبل از شروع خواندن متن، ایدههای اصلی در مورد متن ایجاد کنید. این تکنیک که Skimming/Scanning نام دارد به نوعی در آزمونها نقش بسزایی میتواند ایفا کند. در حالی که در مطالعات روزمره این تکنیک جذابیت چندانی ندارد چون یکی از زیبایی خواندن “استخراج رازها” است. با این کار تنها موضوع را اسپویل خواهیم کرد، البته این تنها یک اظهار نظر بود.
4. استراتژی های کلیدی خواندن را به کار بگیرید. (Reading Strategies)
همانطور که متون مختلف را میخوانید، میتوانید چندین استراتژی کلیدی را برای کمک به افزایش درک خود به کار ببرید. به عنوان مثال، هنگام پیشنمایش یک متن، ممکن است ساختار متن را اطلاعاتی، متقاعدکننده یا آموزشی تشخیص دهید. همچنین ممکن است عناصر کلیدی متون مختلف مانند موضوعات اصلی، مشکلات و راه حلها یا ایدههای مقایسهای ارائه شده در آنچه میخوانید را تعیین کنید. استفاده از استراتژیهایی مانند شناسایی ویژگیهای متن، تعیین هدف و یادداشت برداری میتواند به شما در بهبود مهارتهای خواندن کمک کند.
تقویت مهارت ریدینگ در زبان انگلیسی
6. هنگام مطالعه یادداشت برداری کنید. (Taking notes)
یکی دیگر از روشهای بسیار موثر برای بهبود مهارتهای خواندن، یادداشت برداری در حین مطالعه است. به عنوان مثال، ممکن است هنگام خواندن یک رمان تخیلی یادداشت برداری کنید تا درک عمیقتری از انتخاب زبان نویسنده به دست آورید، یا ممکن است واژگان جدیدی را هنگام خواندن یک مجله علمی یادداشت کنید. یادداشت برداریِ موثر میتواند شما را ترغیب کند که درباره آنچه میخوانید سؤال بپرسید و با آن ارتباط برقرار کنید. البته باید این را هم اضافه کنیم که در حین مطالعه کتب به زبان انگلیسی و یا سایر زبانها تا حد امکان هنگام یادداشت برداری از ترجمه آن نُت برداشته شده به زبان مادری خود خودداری کنید چون به مرور زمان ذهن شما از درک مفهوم کلی متن باز میماند.
به طور مشابه، ایجاد نمایشهای بصری مانند نمودارها، جداول میتواند مضامین و ایدهها را روشن کند و به شما در استنتاج از خواندنتان کمک کند. یادداشت برداری میتواند برای تمرینهای درک مطلب مانند خلاصه کردن نیز بسیار مفید باشد.
7. آنچه را که خواندهاید با جمعبندی به کار ببرید. (Summarize)
خلاصه کردن مطالبی که میخوانید میتواند مهارتهای خواندن شما را نیز بهبود بخشد. با جمع بندی مولفهها، میتوانید جزئیات خاص و موضوعات اصلی را در مورد آنچه میخوانید با کلمات خود و از دیدگاه منحصر به فرد خود به خاطر بسپارید. ممکن است سعی کنید با به اشتراک گذاشتن اطلاعات با یک دوست، مطالبی را که میخوانید به صورت شفاهی خلاصه کنید یا خلاصهای کوتاه بنویسید تا به شما در حفظ و درک مطالبی که میخوانید کمک کند. از این رو، مهارتهای خواندن و ایجاد جمعی از اطلاعات در ذهن خود، ارتباط و توانایی کلی شما را برای تعامل با دیگران و عملکرد شغلی توسعه میدهد.
امیدواریم این مقاله برای شما دوستان گرامی مفید واقع شده باشد.
برای خواندن مقالات مرتبط به بخش مقالات مرتبط با زبان انگلیسی مراجعه کنید.