بررسی انیمیشن Onward / پیش به سوی ماجراجویی
انیمیشن Onward محصول استودیو Pixar (یکی از استودیوهای والت دیزنی) در تاریخ ۶ مارس ۲۰۲۰ اکران عمومی خود را آغاز کرد اما به خاطر مشکلاتی که بیماری کرونا بوجود آورده خیلی زود در تاریخ ۲۰ مارس 2020 به صورت الکترونیکی منتشر شد و هم اکنون کیفیت خوب آن در دسترس است. کارگردانی و نویسندگی این اثر را Dan Scanlon بر عهده داشت همچنین Keith Bunin و Jason Headley در نوشتن این اثر به او کمک کردند. از جمله معروفترین صداپیشگان این انیمیشن می توان به Tom Holland و Chris Pratt اشاره کرد. با سایت ساعت هفت با بررسی انیمیشن Onward در خدمت شما عزیزان هستیم.
(شامل اسپویل داستانی نیست اما بهتر است بعد از دیدن انیمیشن خوانده شود.)
خلاصه داستان…
در دنیای موجودات افسانهای، سحر و جادو روزگاری طبیعی و روزمره محسوب میشد اما مسلط شدن به آن امری دشوار بود. به خاطر همین، بعد از پیشرفت تکنولوژی و استفادهی بسیار ساده از آن مردم به سمت آن روی آورده و دنیا عاری از هرگونه جادو شد. سالها بعد در دوران مدرن داستانِ انیمیشن زندگی خانوادهی اِلفی به نام لایت فود (Lightfoot) را دنبال میکند. هیچ اثری از جادوی روزگار قدیم دیده نمیشود و وسایل جدید زندگی را ساده کردهاند. روزِ تولد شانزده سالگیِ ایاِن است. به خاطر همین موضوع مادرشان (Laurel Lightfoot) هدیه به جا مانده از پدر بچهها که اکنون فوت کرده است را به ایاِن (Ian) و برادرش (Barley) میدهد. در کادو یک چوب و الماس جادویی وجود دارد و وردی که با آن میتوانند پدر را برای یک روز کامل بازگردانند. پس از اجرای نصف و نیمه ی ورد به خاطر نابلدی آنها الماس از بین میرود و پدر به شکل نصفه (نیم تنه پایین) ظاهر میشود. حال باید دو برادر به همراه نیمه تنه پدر به یک ماجراجویی برای یافتن الماسی دیگر برای ظاهر کردن باقی ماندهی پدرشان بروند… در حالی که فقط ۲۴ ساعت وقت دارند…
بررسی انیمیشن Onward
از همان ابتدای انیمیشن و روندی که اتفاقات آن را کنار هم گذاشته و شکل می دهد، می توانید با داستان و اتمسفری که انیمیشن Onward برایتان خلق کرده است ارتباط برقرار کنید. دنیای جادویی که به یکباره به یک دنیای مدرن تبدیل شده است. دنیایی که به جای پرواز با تک شاخ هایش مردمش اکنون از ماشین های روز استفاده می کنند و تک شاخ ها زباله گرد شده اند. دنیایی که به جای جادو، برق و تلوزیون و تلفن را جایگزین کرده است و دنیایش را به جای وردهای سخت برای یادگیری به مکانی ساده و قابل استفاده مبدل ساخته است. حتی توله اژدههاهایی را می بینید که به جای حیوان خانگی مورد استفاده قرار گرفته می شوند!
ایاِن پسری با اعتماد به نفس پایین و خجالتی که نمی تواند اهدافی که در سر دارد را به خوبی اجرا کند. اما در جشن تولد ۱۶ سالگی اش یک هدیه ی ویژه به او و برادرش می رسد. هدیه ای که مسیر زندگیش را به شکل دیگری رقم می زند. در مقابل بارلی برادرش، پسریست که مشکلات کودکی او را بی باک و نترس بار آورده است. ولی همین بی باکی او را بیش از پیش پر دردسر ساخته است. حال این دو به همراه نیم تنه ی پایینی پدرشان درصدد یافتن راهی برای کامل بازگرداندن پدر و وقت گذراندن چند ساعته با او هستند.
خودِ همین گشت زنیِ دو برادرِ متفاوت که از هم شناخت آنچنانی ندارند و پدر نیمه شان موقعیت های طنز زیادی را در طول فیلم خلق می کند. هر چند نمی توان گفت از تمام این پتانسیل به خوبی استفاده می شود اما فیلم کم صحنه های طنز و بامزه ندارد. و البته نباید این موضوع را نادیده گرفت که فیلم فقط برای خنداندن شما درست نشده است. فیلم پر از صحنه های درام و پر فکر می باشد و هم می تواند برای مخاطب کودک تا بزرگسال آموزنده باشد.
انیمیشن Onward در مورد موجوداتی است که اصل خود را فراموش کرده اند. یک سری پری کوچک که از بال هایشان سال ها استفاده نکرده اند بلکه با موتور سیکلت جا به جا می شوند! یا یک Centaur ( یا hippocentaur یا قنطورس که موجوداتی افسانه ای هستند که پایی به شکل اسب دارند.) را می بینید که دیگر استفاده از پاهایش را از یاد برده است. این ها اشاراتی به بیننده برای فراموشی اصل خود و قدرت درون انسان ها توسط بشر است. که سال هاست انسانِ غرق در تکنولوژی همه چیز را رو به فراموشی گذاشته و فقط به دنبال ساده تر کردن هر روزه ی زندگیش بواسطه ی تکنولوژیست که باعث می شود انسان خودِ درونش را از یاد ببرد.
Onward ریتم خوبی دارد. پر از اتفاقات متنوع است و حس خوبی نیز هنگام تماشای آن به بیننده دست می دهد. در برخی صحنه ها روی لب هایتان لبخند می کارد و صحنه ای دیگر احساساتتان را تحت تاثیر قرار می دهد. Onward به خوبی دنیا و شخصیت های کامپیوتری اش را برایتان زنده و قابل درک می کند و دنیای جادویی اش را پر از نمادهایی از واقعیت های روز اطرافتان می سازد. هر چند این نوع روند در انیمیشن های دیگر Pixar به اشکال دیگری دیده شده است و چیز جدیدی نیست اما باز هم برای بیننده قابل درک و جذاب ساخته شده است.
داستان شاید آن قدرت عناوین دیگر Pixar را نداشته باشد و مثل آنها خاص و منحصر به فرد نباشد و شاید با شخصیت ها و دنیای انیمیشن نیز نتوانید آنچنان ارتباط برقرار کنید. با این وجود ریتم مناسب انیمیشن نمی گذارد که شما از آن دست بکشید و تا انتها شما را جذب تماشای اتفاقات خود می کند. دو برادر در کنار هم با تضادهایشان ماجراجویی های متنوعی را خلق می کنند. ایاِن جادوگر تازه کار که وردهای مختلفی را در حال فرا گیری و امتحان است. بارلی که با استفاده از یک بازی کارتی که از روی واقعیت میان انسان ساخته شده است به خوبی با وردها و دنیای جادویی آشنایی دارد و به ایاِن در این راه کمک می کند و نیم تنه ی پدرشان که در همین شرایط نیز می خواهد با آنها ارتباط برقرار کند و مادرشان که به خاطر غیب شدن ناگهانی آنها به دنبال آنها راه افتاده است. همه ی اینها در کنار هم تعقیب و گریزها ، مبارزات، صحنه های کمدی و دراماتیک را با هم ترکیب کرده اند تا شما را سرگرم کند.
شما برای هر هدفی که دست به ماجراجویی بزنید. وقتی وارد آن سفر و ماجراجویی می شوید بیشتر از اینکه از نتیجه و هدف لذت ببرید. بیشتر از مسیری که برای رسیدن به آن هدف پیش رفته اید لذت خواهید برد. ماجراجویی در اصل همان مسیر را تشکیل می دهد. ایاِن یک لیست از آرزوهایش بعد از تکمیل نیم تنه ی پدر می نویسد اما در آخر متوجه می شود که در طول سفر به همراه برادر و نیم تنه ی پدر تمام آن آرزوها را انجام داده است. اینکه واقعا احتیاج به بازگرداندن کامل پدرش نیست و اگر کمی توجه به اطرافیانش می کرد می توانست به راحتی سردرگمی که در وجودش داشت را از بین ببرد و بیشتر از اینکه به دنبال برآورده کردن لیست آرزوها و رویا پردازی باشد. از بودن در کنار عزیزانی که در کنارش هستند و به او اهمیت می دهند لذت ببرد.
نتیجه گیری
امتیاز انیمیشن Onward
در چند سال اخیر Pixar نشان داده که در ساخت انیمیشن های متفاوت و پر معنی خیلی جلوتر از دیگر کمپانیها قدم برداشته است. شاید این اثر سطح پایینتری نسبت به ایدههای قبلی این شرکت داشته باشد اما باز شاهد گوشهای از جادوی آنها هستیم. انیمیشن Onward عنوانیست که شما را به درون دنیای جادویی و پر ماجرایش میبرد و یک ساعت و نیم جذاب و آموزنده را برای شما و خانوادهتان خلق میکند.
امیدوارم از مطلب ” بررسی انیمیشن Onward ” لذت برده باشید تا بعد…