بررسی فیلم Birdman / اسیرِ درون
فیلم Birdman (بردمن ، مرد پرندهای) یا The Unexpected Virtue of Ignorance (فضیلت غیرمنتظره جهل) فیلمی درام ، کمدی سیاه به نویسندگی، کارگردانی و تهیه کنندگی ” الخاندرو گونسالس اینیاریتو” (Alejandro G. Iñárritu) کارگردانِ برجسته مکزیکی میباشد که تا به حال دو بار (به صورت متوالی در سالهای ۲۰۱۴ و ۲۰۱۵) جایزه بهترین کارگردانی را در جوایز اسکار از آن خود کرده است. از جمله مهمترین بازیگران فیلم میتوان به Michael Keaton در نقش ریگن تامسون ، Zach Galifianakis در نقش جیگ ، Edward Norton در نقش مایک شینر و Emma Stone در نقش سم اشاره کرد. فیلم Birdman در سال ۲۰۱۵ توانست در ۹ رشته نامزد اسکار شود و ۴ جایزه (بهترین کارگردانی ، بهترین نمایشنامه اصلی ، بهترین فیلم برداری و بهترین فیلم سال) را از آن خود کند. در ادامه بررسی ” بهترین فیلم های اسکار هر سال ” با سایت ساعت هفت با بررسی فیلم Birdman همراه باشید.
برترین فیلمهای اسکار
در بخش جدید سایت ساعت هفت قصد داریم تا نگاهی به برندگان اسکار از سال 2000 تا 2020 بیندازیم و هر یک را به صورت جداگانه مورد بررسی قرار دهیم. متن پیش رو برترین فیلم اسکار سال 2015 میباشد. برای دیدن لیست کامل اسکاری های هر سال کلیک کنید….
خلاصه داستان
داستان فیلم در مورد بازیگر مشهور فیلمهای ابرقهرمانی است که حدود بیست سال پیش در نقش مرد پرندهای ایفای نقش کرده است. بازی در نقشهای مختلف هیچگاه برای او موفقیت مرد پرندهای را تکرار نکرد. برای همین منظور، او نمایشنامهای را از “ریموند کارور” برای احیا و نشان دادن قدرت بازیگری خود اقتباس میکند. او چند جلسه پیشنمایش برای نمایش خود اجرا میکند اما قبل از اجرای پیشنمایش طی اتفاقی یکی از شخصیتهای اصلی نمایشش آسیب میبیند و او با چالشهای تازهای برای پیشبرد این نمایش رو به رو میشود اما…
مرد پرندهای
سالها از آن زمان که به عنوان یک ابرقهرمان جلوی دوربین رفت میگذرد اما هنوز مرد پرندهایِ درونش زنده است و تک تک لحظاتش را احاطه کرده است. روزی تصمیم گرفت، نقابش را بردارد و خودش شود… اما سایهی مرد پرندهای هیچ وقت نتوانست از زندگیش خارج شود. سایهای دائمی و پر قدرت که مانند همان پستری که روی دیوار اتاقش در تئاتر سنت جیمز نیویورک است به همان وضوح زنده است و به درونش نفوذ کرده است. وقتی در خیابان هنوز بعد از این همه سال مردم نه ریگن تامسون بلکه مرد پرندهای را به هم نشان میدهند یک نوع باور قلبی نیز درون او شکل میگیرد. دیگر تفاوتی بین مایک بودن و مرد پرندهای بودن نیست چرا که در حقیقت دیگر مایکی وجود ندارد و تنها ماهیت وجودی او مرد پرندهایست… پس باید دل به آسمان زد و پر کشید و تا ابد مرد پرندهای ماند…
بررسی فیلم Birdman
فیلم مرد پرندهای داستان یک تغییر مسیر است و سدهایی که جلوی این تغییر میایستند و باعث اتفاقات ویران کنندهتری میشوند. معمولا وقتی یک بازیگر در یک فیلم دنبالهدار به ایفای نقش میپردازد یا در یک سریال با شخصیت قوی و معروف از نظر مردم حضور پیدا میکند ، بدون اینکه حتی خودش بخواهد تبدیل به شخصیت داستان آن فیلم (یا سریال) میشود. چراکه، مردم شخصیت آن داستان را بیشتر از خود بازیگر میشناسند و همین باعث شده آن بازیگر را نه به عنوان مثلا هیث لجر بلکه به عنوان شخصیت جوکر بشناسند. ما همیشه یک طرفه این ماجرا را دیده بودیم اما در فیلم مرد پرندهای با شخصیتی روبه رو هستیم که میخواهد از جلد قهرمانی که آن را گرفتار کرده بیرون بیاید و خودش را به عنوان یک بازیگر حرفهای روی صحنه تئاتر معرفی کند. در فیلم ما به پشتصحنه رفته ، داخل اتاق او میشویم تا کمی از نزدیک زندگی شخصی ، درگیریهای درونی و همینطور مسیر ناهمواری که پیش پای او برای این تغییر است را نظاره کنیم.
فیلم برداری اعجاب انگیز
مرد پرندهای به چند دلیل ارزش سینمایی خاص خود را داراست. چیزی که بیشتر از همه در Birdman تحت تاثیرش قرار میگیرید فیلمبرداری و تدوین اعجاب انگیز فیلم است. اینها باعث شده تا فیلم روایتی پیوسته و بدون وقفه از سه روزِ زندگیِ شخصیت “ریگِن تامسون” داشته باشد. این روایتِ پیوسته به کاتهای هوشمندانه و بازیگران بسیار توانا و با ظراوات احتیاج دارد، فیلم بردار فیلم “امانوئل لوبزکی” نامرد هشت اسکار و برنده سه اسکار بهترین فیلمبردار یکی از بهترین فیلمبردارهای تاریخ سینما محسوب میشود و فیلمبرداری اعجاب انگیزی را در این فیلم به نمایش گذاشته است. کارگردان فیلم نیز (الخاندرو گونسالس اینیاریتو) نیز به زیبایی توانسته تمام اینها را مدیریت کند و داستان فیلم را در یک ریتم منسجم و بدون مکس روایت کند که در نوع خود کم نظیر است. این اولین و برجستهترین نکتهای است که در هنگام دیدن فیلم نظر شما را به خود جلب میکند.
غرق در درون
“ریگِن تامسون” غرق در نقشهایش میشود. به طوری که هنوز نقش مرد پرندهای که چندین سال پیش آن را ایفا کرده بود به بخشی از وجود او تبدیل شده و با آن زندگی میکند. در تنهاییاش مرد پرندهای با او صحبت میکند و از او میخواهد که پر بکشد و رها شود. تاثیر مرد پرندهای در زندگی و لحظه لحظه حیات او نفوذ کردهاند. مشکل اینجاست که او بازیگر بزرگیست و میتواند کس دیگری جز مردپرندهای باشد اما وقتی در خیابان قدم میزند همه او را با نام مرد پرندهای میشناسند ، وقتی در اتاقش است هنوز پوستری از مرد پرندهای را روی دیوار خود دارد و صدای او هنوز در گوشش وز وز میکند! وقتی بر روی استیج در حال اجرای نمایش است هنوز نقش مرد پرندهای روی دوشش سنگینی میکند. همین موضوع باعث شده تا به این باور قلبی برسد که مرد پرندهایست و یک درگیری دائمیِ درونی تمام لحظات زندگیش را اشغال کند. به خاطر همین است که در انتهای فیلم، او میخواهد خود را به عنوان یک بازیگر، نه صرفا یک کاراکتر خاص به اثبات برساند و برای همین موضوع دست به یک عمل وحشتناک میزند…
فیلم مرد پرندهای ریتم کندی دارد و دارای داستانهای پراکنده و گیج کنندهایست و ممکن است اگر از علاقهمندان به سینما نباشید خیلی زود از روند فیلم خسته شوید چرا که داستان گنگ و غیر ملموسی را داراست ؛ اما اگر با دقت به اثر نگاه کنید ریزهکاریهای زیادی میبینید. بازیهای بسیار قدرتمندی از بازیگران سرشناسی همچون مایکل کیتون ، زک گالیفیاناکیس ، ادوارد نورتون و اما استون در طول فیلم شاهد هستیم. علاوه بر آن خود نوع فیلمبرداری و موضوع کلی داستان است که میتواند مخصوصا برای عاشقان سینما جذاب باشد. فیلم به نوعی با برداشتهای بلند و بدون مکس میخواهد پلی بین سینما و تئاتر بزند تا به نوعی ذهن پریشان ریگن را که به صورت بیوقفه در حال کلنجار درونی با خودش است را بدون مکس به نمایش بگذارد.
در فیلم شما با شخصیتهای مختلفی رو به رو میشوید. شخصیت ریگن تامسون با بازی مایکل کیتون که سالها پیش نقش مرد پرندهای را بازی کرده اما اکنون به ایفای نقش و کارگردانی در یک نمایش تئاتری اثر ریموند کارور در تئاتر برادوی روی آورده است. شخصیت مایک شاینر با بازی ادوارد نورتون را داریم که یک بازیگر تئاتر است که به خاطر به موفقیت رساندن کارگردانهای مختلف بسیار مشهور است اما روشهای خاص خود را برای اینکه در نقش خود نفود کند دارد. سم تامسون دختر ریگن با بازی اما استون که درگیریهای خاص خود را دارد و در حال ترک مواد است و حضورش کمی بیشتر ما را با جنبههای احساسی شخصیت ریگن آشنا میکند. تابیثا با بازی لینزی دانکن در نقش یک منتقد سینما و تئاترِ بدون منطق و سختگیر که قصد تخریب بیدلیل ریگن را دارد، او یکی از همان سدهایی است که در جلوی راه ریگن برای تغییر میایستد. جیک با بازی زک گالیفیاناکیس مدیر برنامههای اوست و درگیریهای پشت پرده تئاتر را بیشتر برای مخاطب زنده میکند و…
یک سری نکات و ریزهکاریها فیلم را در نوع خود شگفت انگیز کرده است. مثل این نکته که مایکل کیتون قبلا در واقع در فیلم بتمن در سال ۱۹۸۹ ایفای نقش کرده است و بعد از آن بتمن روی نقشهای بعدی او سایه افکند و نتوانست آن موفقیت را بار دیگر تکرار کند. در مرد پرندهای کیتون انگار نقش خود را ایفا میکند و برای همین است که خیلی خوب توانسته از پس بازی درونیاش بربیاید و فیلم را به یک عنوان ویژه تبدیل کرده است.
در طول فیلم صدای درام و آلات موسیقی مختلفی میشنویم در حقیقت این صداها ، صدای ذهن پریشان ریگن است. شخصی که زمانی برای خود محبوبیت ویژهای داشته اما اکنون سالها از آن محبوبیت دور است اما با اینحال کسی نمیتواند او را بدون آن لباس و پوشش مرد پرندهای قبول کند. حتی خودش نیز یک درگیری دائمی ذهنی بر سر اینکه آیا میتواند بدون آن نقاب به جایی برسد یا خیر در ذهنش دارد. فیلم اینگونه درگیریها را علاوه بر الات موسیقی با جلوههای ویژه ترکیب کرده تا بیننده را در ترکیبی از دنیای واقعی و تخیلی او گیر بیندازد.
نتیجه گیری…
مرد پرندهای فیلمِ پرجزئیاتی است و میتواند در ۱۲۰ دقیقهای که مشغول تماشای آن هستید بی وقفه از آن لذت ببرید. فیلمی که روایتگر ذهن مردی اسیر در خود است ، برای همین موضوع در حین دیدن فیلم فرق بین واقعیت و تخیل برایتان غیرقابل درک خواهد بود. دیالوگهای پر معنی ، فیلم برداری حیرت انگیز ، بازی بسیار عالی بازیگرانِ توانای فیلم و داستان و پایان بندی معنادار از دلایلی است که از تماشای فیلمِ مرد پرندهای لذت خواهید برد.
فیلم Birdman
نمره سایت ساعت 7
(عالی)
اسیر درون
مرد پرندهای فیلمِ پرجزئیاتی است و میتواند در ۱۲۰ دقیقهای که مشغول تماشای آن هستید بی وقفه از آن لذت ببرید. فیلمی که روایتگر ذهن مردی اسیر در خود است ، برای همین موضوع در حین دیدن فیلم فرق بین واقعیت و تخیل برایتان غیرقابل درک خواهد بود. دیالوگهای پر معنی ، فیلم برداری حیرت انگیز ، بازی بسیار عالی بازیگرانِ توانای فیلم و داستان و پایان بندی معنادار از دلایلی است که از تماشای فیلمِ مرد پرندهای لذت خواهید برد.
امیدواریم از مطلب ” بررسی فیلم Birdman ” لذت برده باشید تا بعد…